Berlin Halvmarathon (2017)

Dette indlæg er langt! Meget langt, så sørg for at du har lavet en spandfuld kaffe inden du sætter dig til rette 🙂 God læselyst.

Berlin Halvmarathon har været planlagt for mit vedkommende siden April måned sidste år, det fungerede super godt for mig i vinteren 2015 at vide at jeg havde et stort løb ventende på mig som motivation til at give den fuld gas når den Danske vinter viste tænder.

Den gode erfaring havde jeg så taget med mig til i år, og der er ingen tvivl om at det har været en god motivator hen over vinteren igen, og især kva mine skadesproblemer har det virkelig været lyset for enden af tunnellen.

Onsdag og torsdag op til bilturen til Berlin fredag lavede jeg intet andet end at hvile og få massage med mit Compex system (Elektromassage), og fokuserede på at spise ordentligt og ellers bare være klar til en lang biltur.

Bilturen til Berlin gik forholdsvis smertefrit, jeg havde lært lidt fra min Amsterdam tur hvor jeg fik lidt ondt af at køre bil ved at sidde med foden på speederen, så turen til Berlin foregik med fartpilot for at skåne benene, og jeg tog lidt flere aktive pauser på vejen end jeg har gjort tidligere.

Det handler om at lære af sine fejl, og konstant optimere hvor der kan optimeres.

Fredagen var den mest hektiske dag hvor man lige skal finde sig til rette, og hvor alle de praktiske ting skulle ordnes. Og selvom jeg efterhånden har været i Berlin nogle gange så skal man lige bruge lidt tid og ressourcer på at komme i Berliner mode, og dermed igen have overblik over hvordan man kommer rundt med U-Bahn, S-Bahn og busser.

Vi havde booket et hotel i gåafstand (lidt over 1 km) til start og målområdet og selvom vi havde booket hotellet for 1 år siden havde de desværre glemt vores reservation af parkeringsplads, så vi måtte køre over til søsterhotellet 1,5-2 km væk fra vores hotel, så indtjekningen blev lidt mere kaotisk end regnet med og forventet.

Men vi tog det med et smil og da vi endelig kom ind på vores eget værelse kæreste, hund og jeg hoppede jeg straks i løbetøjet for at klare den sidste træning op til løbet søndag, en 6 km rolig tur med 4 gange flowløb undervejs. Kendte nogenlunde området vi boede i men holdt mig alligevel i nærheden af hotellet og startede ud med at løbe i en dejlig park, men der var kun 200-250 meter rundt og det blev sku lidt for stenet (læs: mærkeligt) at løbe rundt der, så jeg begav mig ud på de almindelige gader, og det er godt nok svære betingelser i det centrale Berlin at være løber i.

Smalle fortove, mange biler og sporvognene som kører der, så der er mange ting man skal være opmærksom på. Heldigvis skulle jeg bare løbe en kort rolig tur hvor tempoet slet ikke var afgørende, men kunne lige forestille mig en eliteløber eller sub-eliteløber der skulle løbe intervaller der… Held og lykke siger jeg bare 🙂

Temperaturen var helt vild i forhold til det Danske vejr jeg var taget afsted fra, det var omkring 23 grader og en voldsom luftfugtighed, og efter 1 km af turen var min mund knastør og da jeg efter 4 km virkelig skulle på toilet løb jeg ind på hotellet og igennem receptionen og på wc hvor jeg fik klaret den del af affæren, herefter stak jeg hovedet ind under vandhanen og tømte den inden jeg skyllede hovedet med vand, jeg var lige ved at eksplodere af varme.

Sikke en omvæltning fra Danmark.

Fik taget mig et kold bad og fik kølet mig lidt ned inden vi begav os mod messecenteret for at afhente mit startnummer, og det tog lidt tid da kæresten havde undersøgt vejen derud men havde glemt at finde ud af hvilken station vi skulle af på, men det lykkedes os trods alt at få fundet frem til den via ubehjælpeligt dårligt Tysk. Skræmmende jeg overhovedet kan noget Tysk når man tænker på jeg var smidt ud af samtlige Tysk timer i skolen, men jeg klarer mig i Tyskland med det….

Køen til afhentning af startnumre var ikke eksisterende og det var dejligt, men jeg bemærkede ændringen i mig selv i forhold til sidste år hvor jeg var mere spændt/nervøs/usikker, hvor jeg i år var mere rolig tenderende til arrogant i forhold til hele setuppet, forventninger til løbet, egne evner mv.

Jeg er i hvert fald rykket mig fra sidste år og til i år på mange punkter.

Da jeg havde fået mit startnummer gik jeg ud i messeområdet for at finde et par vulgært korte splitshorts, for når man har så lange flotte ben som jeg har så skal man sku vise dem. Tidligere på dagen havde jeg kigget i Nike shoppen som lå 100 meter fra hotellet og de havde et par til svimlende 69 euro, og så havde de ikke engang inder-underbukser i og det tænkte jeg nemt kunne give nogle uheldige oplevelser, ja måske endda en bøde eller fængselsstraf for blufærdighedskrænkelse.

I Puma butikken som lå som nabo til Nike fik jeg en underlig oplevelse da jeg spurgte efter splitshorts, og de anede ikke hvad det var selv ikke efter jeg forklarede det. Skræmmende af en butik som havde en sektion med Puma Running…. Det er en ommer.

På messen fandt jeg hurtigt et par ved Saysky Copenhagen som var ret fede i designet, og dem fik jeg købt mig af de flinke Danskere i boden, og så var det ellers med at forlade messen. Jeg gider ikke bruge tid og ressourcer på at gå at kigge sådanne steder, helt målrettet købe den eller de ting jeg skal have og så videre.

Om aftenen fandt vi noget godt mad et sted vi på en tidligere tur har spist, og vi kunne dermed runde en god fredag af og den eneste dag på turen hvor jeg ville rundt i byen og med ud og spise.

Lørdags chill

Hvor fredagen var rejsedag, ud og spise og kigge på en butik eller to dag, så var lørdag til gengæld 100% afslapningsdag.

Startede dagen ud med at tage sporvognen lige ude foran hotellet hen til Alexanderplatz for at finde lidt morgenmad med de andre, og vi fandt hurtigt et sted hvor man kunne få en kop kaffe, friskpresset juice og morgenmad. Her kunne vi i solen sidde og nyde varmen, jeg selv havde sat mig i skyggen for at skåne mig selv mest muligt.

Lørdag kan man sige handlede om at passe på mig selv og gøre mig selv klar.

Efter morgenmaden gik de andre i Primarkt som er enhver mands mareridt, et sted som får Ikea til at ligne en gå tur i skoven ved siden af. Living hell og rendyrket ondskab. Primarkt er en discount H&M som er proppet med kvinder, og man kan som mand ikke engang finde et sted at stå.

Jeg tog straks sporvognen tilbage til hotellet hvor jeg tog 3 timers massage med min Compex på sengen mens jeg så DM 10 km landevej, her sad jeg og heppede på mine venner Jonas Kvottrup og Esben Hornum.

I løbet bed jeg mærke i at vejret var godt i Danmark også, og jeg kunne se at mange havde problemer med varmen og flere udgik undervejs. Samtidig tikkede der en besked ind fra min coach med en masse gode råd omkring væske op til løbet søndag, jeg var allerede godt i gang med både elektrolytter og væske på det her tidspunkt, og de småting som var på af gode råd ellers blev straks igangsat.

I løbet af lørdagen forlod jeg hotellet 3 gange, den ene gang for at købe morgenmad, den anden gang var da jeg hentede en kyllinge salat og trejde gang var da jeg hentede 2 pastaretter til aftensmad. Ellers rørte jeg mig ikke væk fra hotellets område.

Søndag: Raceday!

Vækkeuret var sat til klokken 6 så jeg kunne nå at spise min havregrød i tide så den ikke ville give mig problemer undervejs på turen, herefter tog jeg mig et varmt bad for lige at få gang i hovedet og kroppen inden jeg tog mit løbetøj på.

Race uniform, Forside

Jeg havde god tid og kunne ustresset skridt for skridt gøre mig klar til afgang og hele tiden have fokus på at jeg har alting med, og at jeg ikke pludselig står der uden min chip eller lignende.

Race uniform, Bagside

Da alting var i orden og jeg havde pakket gik jeg fra hotellet og over på hotellet hvor de andre RUNAAR’s boede, her skulle jeg mødes med Maliha og Thomas som jeg skulle starte løbet med. Jeg håbede at de havde planer om at gå efter en tid omkring 1.38 så jeg kunne bruge dem i løbet, men uanset hvad var det rart at følges med dem før løbet og have dem til at starte med og afhængigt af benene når vi kom i gang kunne bruge dem helt eller delvist i løbet.

Ved hotellet fik vi klaret det fælles RUNAAR billede, og selvom jeg ikke havde boet på hotellet lykkedes det mig alligevel at komme med på billedet, eller næsten i hvert fald for jeg forsvandt næsten i hånden foran mit fjæs 😛

RUNAAR Berlin Halvmarathon 2017 Fællesbillede

Herefter gik vi samlet flok til startområdet hvor de sidste toiletbesøg blev klaret inden vi varmede op, hvis jeg skal komme med noget kritik af Berlin Halvmarathon så er det at der er håbløse opvarmningsmuligheder, så vi lå og løbe pace 9:30 på en græsplæne på 50 meter og det var der vel 300 andre som havde fået samme ide, samtidig gik toiletkøen hen mod græsplænen så den blev gravist smallere og smallere.

Men det lykkedes at få lidt varme i kroppen og det var det vigtigste.

Vi stilte os klar i boksen og jeg gik ind i mig selv og gjorde mig klar til at det skulle gøre ondt, og gennemgik de sidste tanker omkring pace og hvordan jeg ville gribe det an. Jeg havde på forhånd lagt en strategi med min coach om at gå ud i pace 4:37-4:40 og så øge fra 10-11 km hvis benene var til det.

Da vi kommer afsted kommer vi afsted i en rigtige pace fra start, jeg ligger og løber 4:34 og det føles godt og er meget tæt på det udlæg jeg har aftalt med min coach så da Thomas og Maliha justerer deres til deres planlagte pace på 4:45 slipper jeg dem allerede kort efter start og fortsætter med at løbe omkring de 4:35-4:40 som planlagt.

Jeg var bange for at ligge med Thomas og Maliha ved 10 km for at skulle hente 6 sek/km fra 4:39 for at sætte PR, det vil være for mange km for hurtigt for mig er jeg bange for ved mindre mine ben var lavet af guld den pågældende dag.

De første 5 km går rigtig fint og jeg har fint med overskud, benene føles gode og vejrtrækningen er helt perfekt. Jeg har endda overskud til at smile til publikum og kigge på dem, jeg er ovenpå og godt med.

De første 5 km blev løbet med en snitpace på 4:39 og på samme pace som min PR fra Copenhagen Halfmarathon og fulgte den plan jeg havde lagt, jeg havde også på de 5 km klarede 49 af de i alt 150 højdemeter på ruten så det så lovende ud.

Kort efter 5 km måtten kom første vanddepot hvor jeg greb ud efter en kop og fik drukket så meget jeg kunne i løb, det blæste en del under løbet og især de første 7-8 km var der modvind. Men vinden skjulte en smule at det var varmt og man kunne nemt få en falsk tryghed over at det jo føltes en smule køligere end det egentligt var, for jeg kunne efterfølgende fra Malihas data se at vi har løbet i 23-25 grader under turen.

Da jeg kommer til kilometer 8 begynder jeg så småt at få problemer med varmen, jeg kan ikke længere holde rytmen og jeg begynder at have det meget varmt og jeg kan ikke komme af med varmen, på det her tidspunkt kommer jeg 20-25 sekunder fra min PR pace og jeg kæmper ekstra for at holde pacen så jeg ikke zakker for langt fra, men uanset hvor meget jeg prøver så kan jeg ikke holde en pace hvor at afstanden til min PR ikke bliver den samme eller stiger med 1 sekund for hver halve kilometer.

Super frustrerende men jeg prøver at holde humøret oppe og tror hele tiden på at om lidt kommer der en lille bakke nedaf eller en jeg kan hægte mig på som kan drive mig op på PR pace igen. Men set i bakspejlet var PR’en løbet fra mig på det tidspunkt.

Ved 13 km mærket var erkendelsen af at det ikke blev til PR ved at bundfælde sig, og med Maliha og Thomas bag mig blev mit næste mål at slå hende, og efter at have kæmpet det bedste jeg havde frem til 18 km hvor mine splits blev dårligere og dårligere, og hvor pace 5:20 pludselig var det eneste pace jeg kunne holde lod jeg dem hente mig.

Så lagde jeg mig sammen med dem og lod dem trække mig, og det virkede at have dem at løbe med for igen at finde en acceptabel pace, jeg kunne stadig ikke komme tilbage på 4:35-4:40 pace men jeg havde fået stoppet blødningen. Jeg lagde mig hensigtsmæssigt i forhold til Thomas som løb pace for Maliha, jeg måtte ikke komme 2 meter bag ham for så ville jeg slippe ham, Malha havde det problem på de sidste 3 km og flere gange kom hun for langt fra og kunne ikke lukke hullet op til ham uden at han sænkede farten for at hjælpe hende, som den gode pacer han var.

Mit nye mål var at slå Maliha så da vi ramte 20,5 km satte jeg farten op for at få et hul til hende langt ude fra, og jeg vidste der ikke var længere til mål end at jeg kunne holde den. Og jeg kendte opløbsstrækningen og kunne se den hele vejen fra jeg åbnede, desværre havde Thomas den samme tanke på Malihas vegne at hun skulle slå mig, så da jeg satte tempoet op lykkedes det ham at få råbt Maliha op i fart, og da vi har 200 meter til mål ender vi i en regulær spurt hvor jeg er nede og løbe pace 3:43 for at slå hende. Undervejs overhaler jeg en mand som løber med et flag og hvis der er taget billeder derfra må jeg bukke mig mens jeg skubber til hans flag for at så hende, men det lykkedes at slå hende med 5 sekunder.

Da vi krydser målstregen går Maliha kold og kommer ind til samaritterne og får hurtigt et okay, men 30 meter længere henne slukker lyset pludselig og jeg når at gribe hende inden hun rammer jorden, hun gik ud som et lys. Herefter bruger vi de næste 20 minutter på at få hende på benene igen. Undervejs havde hun tisset i bukserne adskillelige gange så der er ingen tvivl om at hun var i underskud af elektrolytter.

Tiden blev 1.41:10 for mit vedkommende, og efterfølgende har jeg kunne regne mig frem til via Jack Daniels “lommeregner” at vejret kostede 2 minutter og 48 sekunder, så det var forskellen på en snæver PR og denne tid.

Men vejret og betingelserne taget i betragtning er jeg meget tilfreds med resultatet på trods af at det ikke blev til en PR i denne omgang, og når jeg tænker på at jeg startede 2015 med en tid i Berlin på 1.52 og i år løber 1.41 så lover det fint hvis den udvikling henover året er den samme i år som sidste år 🙂

5 km splits (Kilde: Runalyze)

 

(Voldsom) Positiv Split (Kilde: Runalyze)

 

Km splits (Kilde: Runalyze)

 

Alt i alt en hård omgang på Berlin’s asfalt, men i samråd med min coach løber jeg Lillebælt Halvmarathon i Maj og ser om formen dér berettiger til en ny PR.

I takt med at der tikker billeder ind kan du se dem her, jeg er fortsat for nærig til at betale for billeder fra løb.

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.