Crossløb er vinterens halvmarathon!

I lang tid har halvmarathon været mainstream løbet man bare skulle have på sit CV.

Jeg selv er ingen undtagelse. Det var mit allerførste store mål i min løbekarriere.

Halvmarathon klinger bare lidt sejt fordi det indeholder ordet marathon, og for folk som ikke har prøvet at løbe halvmarathon indgyder det respekt, med rette!

Det er specielt at stå i startboksen til sit allerførste halvmarathon, man er ikke helt indforstået med de skrevne og uskrevne regler når man skal løbe i et kæmpe stort felt på 10.000-20.000 mennesker, ja man kan faktisk stå op til 60.000 løbere i sådan en startboks til visse løb rundt om i verdenen.

Men i min optik er der en tendens til primært kun at anerkende løberes præstation hvis det er et halvmarathon eller marathon. Og jo vist det er en kæmpe bedrift at gennemføre, men hver eneste distance indeholder en kæmpe præstation på dagen, og ikke mindst utallige timers træning forud.

Husk at du som løber har et ansvar for at tale alle præstationer op! Og hvis du er lidt skeptisk over hvor hård for eksempel 5000m er, så kan jeg kun anbefale at gå ud på banen og gå all-in, og opleve hvor hårdt det er når man skal brænde alt sin energi af på 5000 meter.

Cross Country aka Crossløb

Om sommeren står den i Danmark på landevejsløb og baneløb. Begge dele har hver sin charme, og hvis du aldrig har prøvet baneløb så kan jeg på det varmeste anbefale dig at prøve det i løbet af 2018. Baneturneringen er i min optik et rigtigt godt stævne at prøve det af på.

Om vinteren er der en masse fede vinterløb rundt om i landet, her afholder blandt andet Sparta, Aarhus Motion og Aarhus 1900 nogle fede vinterløbs serier vinteren over.

Men vinterens kransekage figur er crossløb. Blandt motionsløberne er det for de fleste ukendt territorium, men cross country er et frisk pust til vintertræningen, og udover at det er vanvittig god træning så er det en løbsform hvor det indre legebarn titter frem et øjeblik.

Wikipedia skriver om Cross Country:

Cross country (også kendt som terrænløb eller blot cross) er en løbedisciplin indenfor atletikken, hvor atleter konkurrerer i et terræn, som er anderledes end landevejen eller atletikbanen. Underlaget kan således variere fra græs over skovstier til decideret mudder eller ligefrem gennem vand. Grundet ruternes skiftende elevation kan det være svært at måle rutens egentlige længde op, derfor bliver de markeret med omtrentlig længde.

Sporten stammer fra England, hvor man med inspiration i hestesportens steeplechase havde konkurrencer, hvor målet var det nærmeste kirketårn. Udøverne måtte som en del af løbet forcere hække, hegn og grøfter. Det er dog i USA, at den har sin største anerkendelse, her er den således den mest udbredte løbedisciplin bland ungdomsudøvere. Hver år deltager over 20.000 universitetsstuderende i de mange crossløb, som om efteråret afholdes universiteterne imellem.

I Danmark organiseres sporten blandt andet af Dansk Atletik Forbund, der står for de nationale mesterskaber. Her konkurreres der på hhv. kort og lang distance. Den korte distance er 4 km for begge køn, mens den lange er 6 km for kvinder og 10 km for mænd.

Her er et par eksempler fra YouTube hvor man kan få en idé om hvad det går ud på:

Personligt har jeg mit allerførste rigtige crossløb tilgode, men jeg har tilmeldt mig Cross Nationals, 1. runde den 28 Oktober i Roskilde. Og jeg kan på det varmeste anbefale at DU tilmelder dig et eller flere af løbene i cross serien Cross Nationals som afvikles af Dansk Atletik Forbund.

Jeg kan garantere at det er en udfordring som på alle måder lever op til udfordringen i et halvmarathon! Personligt har det meste af min træning i denne uge foregået på græs, mudder og op og ned af bakker.

Kom glad, og spred budskabet om denne fede form for løb.

P.s. Hvis du vil med til den billige pris af 1. runde så hop ind og tilmeld dig allerede i dag, imorgen stiger prisen (en smule)!

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.