Er jeg gået i vinterhi?

Naturstyrelsen skriver om vinterhi (Dyr i dvale):

[otw_shortcode_quote border_style=”bordered”]Om vinterne går mange dyr i deres reder eller huler for at spare på energien indtil næste forår. De sover om vinteren og klarer sig igennem med deres fedtdepoter. Det tager dyr i dvale lang tid og mange kræfter at vågne af vinterdvalen – så lad være med at forstyrre dem. Hvad pattedyr og vinterhi angår, kan du næsten altid regne med denne tommelfingerregel: Så længe der er rigeligt med mad, og dyrets pels eller dets omgivelser isolerer tilstrækkeligt mod vinterkulden, vil det foretrække at forblive i vågen tilstand. Vinterhi er nemlig en stor belastning for det enkelte dyrs organisme. F.eks. har hjorte og harer tyk nok pels og mulighed for at finde føde om vinteren og behøver derfor ikke at gå i hi.[/otw_shortcode_quote]

  • Er det mig? Er jeg i vinterhi?
  • Er det derfor der har været så stille på bloggen de sidste par uger?
  • Hvor lang tid er en 35 årig mand i vinterhi?
  • Hvad laver en mand i vinterhi?

Ja spørgsmålene er mange, men svaret er både simpelt og komplekst på samme tid, for årsagen til at der har været stille er fordi jeg har døjet med skaden fra Amsterdam Half Marathon, tilføjet en omgang influenza og en forstuvet ankel.

Jeg vil prøve at tage dig igennem de sidste 3 uger, som har budt på frustration, fremgang, tilbagefald, fremgang igen, tilbagefald…..

Faldt over en video som beskriver hvordan det har været, i denne metafor er jeg drengen:

Den første uge efter Amsterdam Half Marathon blev det til hele 3,4 km løb fordelt på 1 træning, ikke imponerende og ikke specielt bekymrende at jeg kun fik løbet 3,4 km i den uge, for jeg havde en stor tro på at 1 uges “pause” fra løb og så var jeg tilbage på fuld kraft. Jeg var samtidig hårdt ramt af influenza og var sengeliggende flere dage, og efterfølgende ubehag i flere dage.

Da jeg gik i gang med anden uges træning efter Amsterdam troede jeg faktisk at alt var godt igen, jeg mærkede ikke noget til knæet eller anklen og det var egentligt bare dejligt at få lidt km i benene, og det blev til 3 ture á 13 km, 9 km og 12 km i løbet af ugen, og det hele virkede så lovende igen.

Trejde uge efter Amsterdam (sidste uge) startede ud med en omgang mandags træning med Mo’s Friends, en træning som bød på 12,8 km i roligt tempo med 4 omgange bakkesprint på Aarhus’ stejleste bakke, og undervejs oplevede jeg ingen problemer med knæet, og træningen gik rigtig godt. Men en ulykke kommer sjældent alene, så efter første omgang bakkesprint vrikkede jeg om på min højre ankel, den modsatte af den jeg har haft problemer med, og jeg var godt oppe at stå på den, men heldigvis fik jeg stoppet halvvejs igennem mit tråd, det reddede mig fra en lang pause.

Midt på ugen var jeg ude og jogge et par kilometer med Otto, en tur som spændte lidt op omkring knæet men som ikke gav decideret smerter.

Og i søndags var det så tid til Nytårscuppen, 1 runde, som arrangeres af Aarhus 1900 og er en serie af vinterløb som består af 4 runder. Min deltagelse er ene og alene træning og samvær med mine venner i Mo’s Friends, jeg skal ikke løbe et eneste løb resten af året hvor jeg skal konkurrere, det er ren og skær træning.

Min plan for 1. runde var at løbe 5 km i omkring MT/AT tempo altså et kontrolleret “hurtigt” løb, efterfulgt af 5 km med Otto i jogge tempo, men efter 2,5 km fik jeg afsindigt ondt i knæet igen og jeg besluttede at jeg bare skulle igennem de 5 km uden at forværre noget. Frustrerende at jeg fik problemer med knæet igen, men mit i det negative så glæder jeg mig over at løbe de 5 km med en snitpace på 4:45 den nuværende tilstand taget i betragtning, og på en svær rute.

Lidt selvtillid i en ellers svær periode, en periode som bedst kan beskrives som en smule bipolær, det ene øjeblik er man “oppe” og det næste er man “nede”, meget frustrerende og mentalt hårdt at gennemgå, men jeg holder fokus på at det nok skal blive godt igen, og at jeg tidligere har prøvet perioder som denne hvor tingene ikke kører.

Hva’ så nu?

Startede mandagen ud med endnu en omgang hos kiropraktoren hvor hun fik knækket min ryg, rykkede i min ankel og masserede låret med et “bilbatteri” af en massage sjover, det løste endnu en gang op i problemet og jeg kunne mandag aften løbe 9 km uden smerter eller problemer, og i dag blev det til 5 km igen uden smerter eller problemer.

Derudover har jeg en aftale med Massør Dorthe Margrethe om at hun vil give mit venstre ben den store tur, det kommer der et seperat indlæg omkring min oplevelse dér, hvem ved om der kommer gang i sugekopperne?

Fortsættelse følger, og jeg håber den næste opdatering er udelukkende god 🙂

Billeder fra Nytårscuppen

14938385_1816237741994328_7871602757580529717_n 14947952_1816233825328053_2894154829803791180_n 14922237_1816180515333384_3659233265991969835_n

Du kan også se billeder fra Nytårscuppen her: http://spotted.stiften.dk/gallerier/aarhus-1900-nytarscup-2016-1-runde#1075705

Mit knap så smukke ansigt er at finde på billederne 133-138, du er desværre nødt til selv at gå ind og finde dem da de er underlagt ophavsret 🙂

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.