Guide: Tilbage til start

Én af mine allerstørste kompetencer er at være god til at finde vej, og at jeg husker som en elefant når det kommer til steder jeg har været én gang. Men jeg har alligevel et par enkelte gange været faret vild i løbeskoene, og den ene gang kunne det have kostet mig livet.

Koste ham livet? tænker du nok!

Jeg var i Ngong som ligger lidt udenfor Nairobi i Kenya, her løb vi hver morgen kl. 6:30 dagens nøgle træningspas som oftest var en 1.5 times tur med elementer af fart. Herefter brugte man dagen på at restituere og så ved 16:30 tiden joggede man dagens anden træningspas, 1 times tid i pace 6:30 ofte med Bob Marley reggae og højt humør. Turene foregik altid i det samme område, et stort kuperet sletteområde med massere buske, træer mm som har en kæmpe skov omkring sig. Med andre ord et sted hvor man nemt kan fare vild fordi der er meget få unikke kendetegn som man kan bruge som pejlemærke i forhold til at bevare overblikket.

På den ene aftentur mistede jeg gruppen. Pludselig vidste jeg ikke hvor jeg var, og fordi jeg var gående i dele af tiden og ikke løbende hele tiden begyndte mørket at trænge sig hastigt på. Det bliver mørkt allerede ved 18.30 tiden. Jeg stod pludselig på en slette hvor det blev mørkere og mørkere uden ide om hvor jeg skulle hen, og for at gøre ondt værre ingen at spørge eller søge hjælp ved, og med skove på begge sider af sletten som huser de ubehagelige dræbere, hyænen. Og netop hyænerne i de to skove havde de foregående år kostet 5 mennesker livet fordi de havde været i skovene alene efter det var blevet mørkt. Jeg bevarede roen i situationen, og på et tidspunkt kom jeg i tanke om at mit Garmin løbeur havde tilbage til start funktionen som jeg en gang tidligere (i Danmark) havde gjort brug af. Jeg fik aktivereret funktionen, og selvom det kun er en pil (findes op til 2 måder at navigere tilbage til start) der peger i den retning start er og hvor langt der er, så var det en kæmpe hjælp i denne situation som kunne være gået helt galt.

De fleste Garmin og Suunto løbeure har funktionen, hvordan man præcis aktiverer den kan variere en lille smule, så det kan være du lige skal en tur forbi brugermanualen for præcis din model, men nedenstående trin er gældende for Garmin Forerunner 935XT for at give en idé om hvordan det aktiveres:

Under aktivitet:

Du kan navigere tilbage til startpunktet for din aktuelle aktivitet i en lige linje eller langs den rute, du har tilbagelagt. Denne funktion er kun tilgængelig for aktiviteter, som anvender GPS.

Under en aktivitet skal du vælge STOP > Tilbage til Start.
Vælg en funktion:
Du kan navigere tilbage til startpunktet for din aktivitet langs den rute, du har fulgt, ved at vælge TracBack.

Du kan navigere tilbage til startpunktet for din aktivitet i en lige linje ved at vælge Lige linje.

 

Senest gemte aktivitet:

Du kan navigere tilbage til startpunktet for din senest gemte aktivitet i en lige linje eller langs den rute, du har tilbagelagt. Denne funktion er kun tilgængelig for aktiviteter, som anvender GPS.

Vælg START > Navigation > Aktiviteter.
Vælg din senest gemte aktivitet.
Vælg Tilbage til Start.
Vælg en funktion:
Du kan navigere tilbage til startpunktet for din aktivitet langs den rute, du har fulgt, ved at vælge TracBack.

Du kan navigere tilbage til startpunktet for din aktivitet i en lige linje ved at vælge Lige linje.

(Kilde: Garmin Forerunner 935XT manual)

Funktionen hedder på de fleste enheder “tilbage til start” eller “back to start”, så et rigtig godt råd er at blive fortrolig med hvordan du aktiverer funktionen. Og er du et nyt sted og er bange for at fare vild så er Plotaroute en fantastisk hjælper 🙂

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.