Hedensted Løbet (2017)

I dette indlæg kan du læse om hvorfor man kan være rasende når man lige har sat PR, og om hele denne uges træning. Enjoy!

Mandags Mo

Mandagens træning på i alt 12 km skulle igen igen foregå med vennerne fra Mo’s Friends, så Maliha og jeg fulgtes i bil ind til Aarhus for at slutte os til flokken. Og med et vejr som pludseligt er skiftet fra snestorm til sommer, så var tilslutningen til træningen enorm. Det er en stor gruppe vi efterhånden er blevet i Mo’s Friends.

Lovecirclen blev gennemført med masser kærlighed, humor og lagde grobunden for en god træning. En træning som denne gang skulle foregå i Marienlystparken, som er en park med skov som omslutter den, og med nogle lækre ruter at løbe på i ca. 3 længder omkring 600 / 1500 / 2000 meter. Det eneste minus ved parken er at den ligger op af et skidt kvarter i Aarhus, et kvarter som for mindre end 6 måneder siden kostede en ung mand livet, da han blev stukket ihjel 200 meter fra parken.

Noget af en kontrast fra Mo’s Friends som handler 100% om kærlighed til løb og hinanden.

Mit program sagde 12 km totalt fordelt således at der var 10 km i roligt tempo og 10 x 100 m flowløb. Esben havde planlagt 20 minutters semi tempo rundt i parken, så jeg løb bare roligt med Anne og hyggede mens de andre fik lidt mere sved på panden.

Jeg fik dog sved på panden alligevel, men det var mest fordi jeg havde lidt for meget løbetøj på i forhold til vejret, jeg havde kalkuleret med at vi evt skulle i Riis Skov og dermed at det kunne løbe i en halvkold skov.

I slutningen af Botanisk Have havde vi scoret os gratis Red Bull cola’er og efter at have løbet de 20 minutter i parken smed vi os i græsset og drak vores sodavand i solen. Det er nydelser som disse som man går og ser frem til når man løber langtur om vinteren i snestorm.

På vejen tilbage løb jeg de 10 x 100 meter flowløb i selskab med Mads, og der var god fart på de tynde ben.

Samlet blev turen løbet i 5:29 og med 106 højdemeter på de 12 km.

Hårde intervaller i race pace

Sidste hårde intervalpas inden Hedensted Løbet var tirsdag, et intervalpas hvor jeg skulle tanke selvtillid i forhold til den pace jeg skulle løbe for at sætte PR ved løbet.

Benene var trætte da jeg startede med første del af træningen som bestod af opvarmning, men det er sket en del gange at jeg har haft det svært med roligt tempo, og når der først kom fart på så gik det meget bedre. Underligt at roligt tempo kan være sværere at løbe i end fx marathon tempo, og jeg læser på diverse fora at jeg ikke er ene om det.

Efter de 3 km opvarmning skulle jeg løbe 5 x 100 m flowløb, det er altså en kanon måde at komme op i tempo inden det for alvor går løs. Tempoet var som det er for tiden højt. Det at jeg er begyndt at løbe flowløbet (mere) korrekt har virkelig hjulpet på tempoet generelt.

Interval delen var opbygget med 1 km AT, 800 m ST, 600 m ST, 400 m ST, 200 m ST & 1 km AT. Da jeg kom i gang med det første interval havde jeg god fart i benene, faktisk så meget at jeg måtte holde lidt igen da jeg løb på 4:11-4:15, og jeg måtte hellere gemme lidt i tanken til de 2 km i ST tempo.

Efter det første interval var der 200 m før jeg skulle i gang med ST intervallerne, og jeg havde oprettet træningen i Garmin Connect på arbejdet mens jeg sad på wc, og der havde jeg lavet en lille fejl. Så i stedet for 200 m var jeg kommet til at skrive 200 km….. :O Fandme latterligt at jeg 2 gange indenfor en uge opretter træningen forkert, det er en ommer!

Jeg fik zappet væk fra de 200 km for ellers ville jeg stadig være i gang! Og de faktiske intervaller gik super fint selvom de blev løbet i kuperet terræn, og det gav endnu mere tro på at sub 20 var realistisk ved Hedensted Løbet.

Og derefter kunne jeg løb endnu en km AT inden afjog på de 13 km.

Intervallerne (med splits):
1 km AT (4:45-4:30)
4:30

800 m ST (sub 4:00)
3:59

600 m ST (sub 4:00)
3:56

400 m ST (sub 4:00)
3:55

200 m ST (sub 4:00)
3:57

1 km AT (4:45-4:30)
4:26

Lette intervaller

Onsdag skulle jeg have løbet 8 km i roligt tempo, men jeg havde det simpelthen så dårligt onsdag og havde så trætte ben under tirsdagens træning. Så jeg havde aftalt med Coach Them at hvis benene var dårlige igen onsdag så blev det til en hviledag, men sygdom gjorde at det gav sig selv.

På arbejdet havde jeg kæmpet mig igennem med hovedpine og kvalme, og resten af dagen blev indtaget på sofaen i fosterstilling.

Torsdag var jeg i bedring sygdomsmæssigt så efter arbejde hoppede jeg i løbetøjet for at kæmpe mig igennem 10 km. Træningen indeholdt 2 km med tempo og ellers var det bare en rolig tur.

Vejret var igen godt, for godt! Hold kæft hvor var det varmt, selv i singlet og splitshorts var det ulideligt. Og benene var bestemt ikke gode, men jeg fik alligevel kæmpet mig igennem træningen og de 2 km med tempo forløb også udemærket. Men det var en træning som blev kriget hjem som Peter Graulund ville have sagt.

Jeg løb den af en semi ny rute som også var kuperet, og det hjalp bestemt ikke på de trætte ben men til gengæld var det god træning forud for Hedensted Løbet.

Hedensted Løbet

Fredagens hviledag blev brugt på at mentalforberede mig på den opgave Hedensted Løbet ville være.

Det handlede at bygge mig selv op og komme ind i zonen, for hvor løb som CPH Half, Aarhus City Halvmarathon og de andre store løb i Danmark er nemme at komme i stemning til på grund af de mange tilskuere, så er det helt anderledes med Hedensted Løbet.

Det er et fremragende løb med en generel meget professionel afvikling, og med et hyggeligt setup. Men der er nærmest ingen tilskuere undervejs, og der er ingen ydre ting som minder en om at det er i dag man skal give sit bedste, så det er vigtigt at være mentalt klar for ikke at tage for let på det.

Vi kørte til Hedensted for at være der et par timer før så jeg helt roligt kunne hente startnummer, klæde om og have tid til at fokusere. Mens jeg sad og skiftede tøj kom Mia Sørensen fra SundFokus (Yes det er hende som har hjulpet med min kostplan), og så kunne vi snakke lidt inden hun hentede sit startnummer.

Herefter løb Mia og jeg opvarmningen sammen på dele af ruten, og det var skide hyggeligt for at sige det lige ud, og vi fik vendt stort og småt inden vi kom tilbage ved start og mål området. Her var der 10-12 minutter til start da jeg kom tilbage, her havde jeg løbet de 4 af 6 flowløb, men jeg gemte de sidste 2 til de sidste 5 minutter. Så de næste 5-7 minutter holdt jeg mig i gang ved at gå lidt rundt, og med 5-6 minutter igen fik jeg løbet de sidste 2 flowløb, og gik stille og roligt tilbage til startstregen og kravlede under afspærringen og stilte mig sammen med Mia og Søren Ejsing.

(Foto: Lars Hald)

Søren Ejsing vandt sidste års løb og præcis som sidste år stod vi og snakkede lidt om forventningerne til løbet, og præcis som sidste år svarede jeg under 20 minutter på spørgsmålet om hvad jeg regnede med at løbe den på.

Starten gik og en lokal fritidsklubs unge sprintede afsted fra start sammen med de hurtige løbere herunder Mia og Søren, men jeg fokuserede udelukkende på at holde min gameplan som var at løbe så stabilt som muligt på/omkring pace 4:00, og så var jeg sikker på at jeg nok skulle hente nogle af dem undervejs.

Den første kilometer klokkede jeg på 4:01 og inden den første kilometer var ovre havde jeg overhalet 5-7 af de unge mennesker, og jeg lå 15 meter fra en gruppe på 3 mænd og 1 kvinde. Jeg løb og havde en indre kamp med mig selv om jeg skulle lukke hullet for jeg følte overskud stadig. Men på trods af kontakt med dem og med både Mia og Søren inden for et par hundrede meter så blev jeg enig med mig selv om at det var for risikabelt at gøre, så jeg blev liggende og fulgte min gameplan.

Ved 1,5 km kom der 2 sving i træk inden vi skulle ind på villavejene og løbe, svinget ødelagde en smule af det flow jeg havde og på villavejene kom der først en lille bakke og 2 cykelbomme der skulle klares og det kostede lidt på flowet. Og da det herefter blev afløst af et langt lige stykke med kraftig modvind og med en lille stigning, så blev man udfordret både på evner og vilje.

Viljen til at løbe sub 20 var enorm, men evnen til at holde farten i modvinden var der ikke, så på dette stykke faldt mit tempo med ca. 10 sekunder, og efter jeg var kommet i mål kunne jeg forstå at både Mia og Søren mener de tabte 10-12 sekunder på stykket, så det var ikke kun mig der havde det svært der.

(Foto: Søren H. Mikkelsen)

Med omkring 1 kilometer kom der et svært stykke med et par skarpe sving inden det lange lige stykke frem mod målområdet, og her lå jeg stadig på 4:03/4:04 i snit og jeg prøvede alt hvad jeg kunne at komme op i fart, og havde hele tiden troen på at jeg kunne hente lidt sekunder på de sidste par hundrede meter med min afslutning.

Min tanke var at åbne spurten ved 400-500 meter men jeg havde simpelthen ikke kræfter til at holde den så langt, min vejrtrækning var udfordret og havde været det under store dele af sidste halvdel af løbet på grund af modvinden, og jeg måtte erkende at der kun var til et par hundrede meters sprint.

Og den fik alt hvad den kunne ind over målstregen hvor jeg smed mig i græsset, og da Mia kom og spurgte hvad min tid blev så vidste jeg det ikke, jeg havde ikke kigget på tiden hverken under eller efter jeg havde krydset stregen. Så jeg fik kigget på uret og så blev jeg så rasende, rasende på mig selv over at være så tæt på. Fuck PR’en på over 1 minut.

20.08 blev tiden. 20 mintter er 1200 sekunder, og så er jeg fucking 9 sekunder fra at løbe under 20 minutter på en DAF opmålt rute og dermed sæsonmålet på 5 km! Da jeg gik ned efter en kop vand havde jeg lyst til at smadre en af banderne langs fodboldbanen som dannede ramme om start og målområdet.

Og man gennemgår hele løbet og føler at man kunne have fundet de 9 sekunder. Men skuffelsen blev langsomt afløst af en lille glæde over min PR på 1 minut og 2 sekunder, og i forhold til min forrige PR så blev denne 5’er løbet med en gennemsnits -og makspuls som var 10 slag lavere, og selvom jeg ikke kunne på dagen så føler jeg at det er muligt for mig at løbe endnu hurtigere end blot sub 20. Det tror jeg komme i takt med endnu mere træning og endnu flere kilometer i en pace under 4:00.

Inden Hedensted Løbet havde jeg løbet under 10 kilometer samlet i hele min løbekarriere under pace 4:00, og indtil for lidt over 1 uge siden var min 1 km PR tid 3:54 og nu havde jeg løbet 5 km sammenhængende i pace 4:02. Det er alt i alt godkendt selvom jeg er irriteret og stadig er det!

Afjog foregik sammen med Mia på samme rute som vi havde løbet opvarmningen på, og her fik vi snakket lidt om løbet og fik lidt syre ud af benene. Mia Sørensen vandt blandt kvinderne og Søren Ejsing vandt hos mændene. Jeg selv blev samlet 9’er og forbedrede min placering med 8 pladser fra sidste år, og min tid med små 3 minutter så det er bestemt positivt at der er sket så meget det sidste år. Og dejligt det også kan ses på min 5 km tid.

Løbet blev gennemført med disse splits:
4:01
3:59
4:04
4:11
3:51

Total for dagen blev det til 13 km.

Rekorder som blev slået under løbet er:

1 mile:
0.06:24
0.06:31

5 km:
0.20:08
0.21:10

Tur på trætte stylter

Imorges vågnede jeg klokken 8 og tænkte at jeg ville hoppe i løbetøjet og få klaret dagens tur, og det var også en god chance for at løbe om morgenen som er en af de ting jeg er knap så god til. Dårlig faktisk!

Vejret var allerede ret flot omend en smule blæsende så jeg hoppede i splitshorts og en løbejakke og begav mig afsted, og det var tydeligt allerede fra første skridt at jeg havde tunge og trætte ben. Og med 12 kilometer på programmet kunne det blive lange 12 kilometer.

De første 3 kilometer gik okay men derfra var det ren overlevelse, der var absolut ingenting at skyde med og når jeg endelig fandt et flow så kom der en bakke, og dem kunne jeg slet angribe i dag. Tværtimod angreb de mig.

Ved 6 kilometer havde jeg solgt træningen for 8 kilometer, men led mig i stedet frem til 10,75 kilometer inden jeg droppede ud og gik hjem i bad. Ingen grund til at lide mere.

Af ligegyldige facts kan sige at det 10,75 km blev løbe tmed 5:36 i snit og 82 højdemeter.

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.

Udvalgte produkter fra PepeShop
Translate »

Privacy Preference Center