Løbesko, løbesokker og lidt om at undgå vabler

Når jeg sidder på facebook og skimter forskellelige indlæg fra folk igennem er der nogle ting som går igen og igen. Vabler og hvordan man behandler dem er en af dem, og lad mig sige det med det samme det får du ikke svar på her! For helt ærligt får jeg “aldrig” vabler, og de få gange jeg har fået har jeg bare prikket hul et par steder i den og presset væsken ud. Til gengæld har jeg nogle gode råd til hvordan du kan undgå eller minimere chancen for at du får dem. En af de andre ting som fylder en hel del er holdbarheden af løbeskoene, og især hælkappen der går i stykker er en af de ting som bliver diskutereret en hel del. Så er det jo heldigt at mine råd også hjælper på det problem.

Lad os starte med en lille gætteleg (Skriv svaret i en kommentar nederst på siden):
1) Hvor mange km har venstre sko gået/løbet?
2) Hvor mange km har højre sko gået/løbet?

Svaret på spørgsmålet kan ses nederst i dette indlæg, som jeg i øvrigt varmt kan anbefale at kigge nærmere på. Og lad os ellers komme i gang med punkterne i guiden. For en god ordens skyld er der tale om mine holdninger, og ikke en endegyldig sandhed.

Skostørrelse:

Mange løbebutikker / sportsbutikker råder købere til at købe deres løbesko et halvt til helt nummer for store. Og det en kæmpe fejl da noget af det vigtigste for at undgå at man får vabler og ødelægger sine løbesko er at de sidder tæt. De må ikke sidde for tæt da det selvsagt vil give problemer.

Løbesko holder 800 km:

Det er blevet en sandhed at løbesko kun holder maks 800 km og så skal man skifte. Det er en stor løgn, som industrien som lever af at sælge dig løbesko er lykkedes med at få gjort til en sandhed. Løbesko kan holde meget længere end 800 km, hvis man ellers passer på dem ved blandt andet at følge de råd som står her i guiden.

Hvis man vil undgå at skoene bliver “trætte” og dermed kan miste sine støddæmpende egenskaber og dermed øge risikoen for skader, så er det vigtigt at man har flere løbesko at skifte imellem, således at man ikke løber alle sine ture i det samme par sko.

Da jeg løb 2 gange om dagen ca. 100km/ugen havde jeg 10 par sko jeg skiftede imellem, således at der gik mindst et par dage mellem jeg løb i den samme sko. Jeg løber primært i Adidas, men har også andre mærker og fælles er at jeg ikke har en eneste løbesko som har været ødelagt med under 1000 km i dem, og +1500 km er normallen. Og jeg har aldrig haft en skade… Men tricket er at rotere dem.

Løbebutikker (løbetests / pronation / “vejledning”):

Jeg vinder nok ikke nogle popularitetpriser blandt løbeshops rundt omkring, men lad os tale lidt om noget af det som er blevet en trend, ja nærmest lov. Det er blevet moderne at man skal have en løbetest og testes for pronation i forbindelse med at man skal have nye løbesko. Der findes nogle yderst kompetente mennesker og butikker i blandt, men hovedparten af de medarbejdere og steder der udfører disse tests er ikke kompetente til opgaven. Og jeg ved hvad jeg snakker om, for jeg har haft en meget kort karriere i en løbebutik som går for at være blandt en af de bedste, inklusiv oplæring i salg/vejledning på baggrund af disse tests…

Og min opfattelse og holdning omkring pronations vejledningen er at 99% skal have neutrale løbesko. End of story!

Den sidste del omkring løbebutikker er at den vejledning man får altid har for øje at de ønsker at sælge dig et produkt, et af deres produkter selvfølgelig! Så er du skræddersyet til et par Adidas løbesko, så sender de dig ikke til den konkurrerende løbebutik for at købe dem, hvis de kan sælge dig et af de mærker de sælger.

Så lad som udgangspunkt være med at skulle testes for det ene og andet, men bed om at få løbeskoene på og gå, jog etc rundt i butikken. Og hvis du ikke er vant til at løbe på løbebånd, så lad være med at gøre det der for at mærke efter om det er de rette løbesko du har på for dig.

Løbesokker:

(Tennissok hvor man tydeligt kan se fnuller)

En af de absolut vigtigste elementer er løbesokker. Og apropos vejledning i butikkerne har jeg aldrig hørt nogle butikker vejlede om netop sokkerne. Billedet af de to løbesko i dette indlæg med spørgsmålet om hvor mange km hver af skoene har på samvittigheden har én grund til at hælkappen er totalt smadret i den ene og ikke i den anden, sokkerne! Det par hvor hælkappen er indtakt er benyttet med dobbeltlags løbesokker, mens det andet par er benyttet med tennissokker, og i øvrigt oftest har skoene heller ikke sidder stramtsiddende “nok”.

Lad os starte med tennissokkerne, for hvad er problemet med tennissokker? Det der sker med dem er at de med tiden ikke har en ens overflade, den fnuller og den fnuller der opstår begynder at gnave både i din hud i forhold til at give vabler, men den graver sig også ind i hælkappen og ødelægger den. Jeg har desværre ikke et billede af det, men inden skoen med den ødelagte hælkappe fik et hul i hælkappen, der havde fnuller “brændt” sig ind dér.

Løsningen stødte jeg på inden jeg overhovedet startede med at løbe da jeg lavede research og forberedelse til at vandre caminoen. Her var jeg stødt på skrækbilleder og historier om folk med absurde vabler og smerter fra de 800 km vandring. Jeg stødte på et råd som jeg efterprøvede via google, og senere i den virkelige verden da jeg gik caminoen, med 0 vabler eller ubehag som følge.

Rådet var ganske simple:

 • En god støvle som sidder tæt (Samme som jeg har beskrevet omkring løbeskoene).
 • 2 sokker: En tynd sok inderst og en tyk sok yderst (Selvfølgelig korrekte sokker, ikke tennissokker med fnuller).

Hele idéen med at have dobbeltlags sokker på er at når skoen sidder tæt og der opstår friktion, så sker den ikke mellem sko/sok og hud, men mellem sokkerne. Og rådet holdt 100% på caminoen, og har vist sig at være en succes i forhold til løb også.

Der findes en del løbesokker som består af 2 lag, jeg benytter 1000 miles sokker som består af to tynde lag og som samtidig er en ankelsok, så når man løber fx konkurrence eller en sommerdag, så har man ikke en sok halvt op af benet. Du skal finde den sok der passer dig, bare sørg for at den er dobbeltlags. Der findes desuden sommer/vinter udgaver, hvor lagene er tykkere og i andre materialer men man kommer langt med en google søgning.

Løbeturen:

Nu hvor alle forberedelserne er på plads, så er det tid til at komme ud og få løbet nogle kilometer ind på løbekontoen. Her er det vigtigt at man tager den sidste del af forberedelsen omhandlende den praktiske del af at komme i løbeskoene. Man kan miste mange vigtige sekunder der betyder at man mister den PR man har trænet for længe, man kan få store vabler som kan ødelægge træningen eller gøre at man må melde afbud til det marathon man har trænet til, og sidst men ikke mindst ødelægge sine løbesko/løbestrømper. For mig personligt er det ikke unormalt at jeg binder mine løbesko flere gange.

Så hvis du er typen der bare hopper i sine løbesko uden at tillægge det nogen særlig opmærksomhed, så er det noget du bør prioritere fra i dag, dine fødder er dit primære “arbejdsredskab”.

Tjekliste:

 1. Tjek at alle dine negle er klippede, og at neglene er klippet med runding i siderne så de ikke kradser hul i tæerne ved siden af -og løbestrømperne.
 2. “Børst” dine fødder for fnuller, sand etc.
 3. Tag dine løbestrømper på, og sørg for at de sidder helt korrekt.
 4. Vend hovedet i vejret på dine løbesko, så du sikrer der ikke ligger en lille småsten, sand etc.
 5. Tag løbeskoene på. Sørg for at bruge et skohorn eller holde en finger i hælkappen.
 6. Sørg for at dine løbestrømper sidder korrekt, især området omkring hælen er meget vigtigt. En uhensigtsmæssig fold der vil kunne give vabel eller ødelægge løbeskoen.
 7. Tag løkkerne en efter en og stram til startende fra tæerne og op til vristen.
 8. Spænd op i vristen mens du binder dine løbesko. Det er vigtigt at den er bundet stramt, og tricket med at spænde vristen når man binder dem hjælper til at de ikke bliver bundet for stramt.
 9. Gå lige en smule rundt for at sikre dig at de er bundet stramt, men at de ikke strammer for meget især henover vristen.
 10. Hvis løbeskoene sidder som de skal så bind en dobbeltknude, og som en ekstra “sikkerhed” så put løkkerne under en af de tværgående løkker ved vristen. Det der binder snørebåndene uhensigtsmæssigt op af sig selv er bevægelse, så ved dels at have en dobbeltknude og fjerne at snørebåndene bevæger sig minimerer man den risiko med næsten 100%.

Rigtig god løbetræning 🙂

marathonpepe_signatur

 

Dette indlæg kan indeholde henvisningslinks, eller produkter/brands som marathonpepe.dk har en samarbejdsaftale med, se mere under annoncering omkring disse aftaler.